Start Emmerbaggermolen

Eind 2005 besloten John Engelen en Leo van Rensen aan een nieuw project te beginnen. Gezocht werd naar een nieuwe uitdaging die gevonden werd in de bouw van een emmerbaggermolen. Om aan de benodigde tekeningen te komen bezochten ze in juni 2006 de Nationale Baggerdagen in Sliedrecht. Daar viel het oog op de Emmerbaggermolen ‘Friesland’, die voor deze gelegenheid in werking was gesteld.

 

Helaas bleken er ter plekke geen tekeningen voorhanden te zijn. Natuurlijk werden van de ‘Friesland’ wel diverse foto’s en film geschoten. Heel interessant was de gerestaureerde stoommachine, die zich onder dek bevond. De stoommachinist viel onze belangstelling op. Al pratende bleek dat er tekeningen waren, die deze machinist nota bene zelf in zijn bezit had. Toeval of gewoon stom geluk! Op 27 juni 2006 viel er een enveloppe met een cd-rom op de deurmat met maar liefst 12 tekeningen van de “Friesland’. Hiermee werd de bouw, schaal 1:30 gestart. Uitgaande van de tekeningen en de verkregen info werd begonnen de molen op schaal uit te tekenen. Dit riep zoveel vragen op dat besloten werd in oktober 2006 weer naar Sliedrecht te gaan om nog meer foto’s te maken en maten te nemen. In december 2006 waren de tekeningen op hoofdlijnen gereed en werd begonnen met de bouw. 

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.