catastrofe

Ergens in het vroege voorjaar 2007 begon ook ik met het maken van een splijtbak. De tekening was uit een boek deze werd vergroot tot de ware grootte van het model in wording. aanzichten tekening

Verder zoeken op internet leverde een zestal foto’s met aanzichten van een vergelijkbare splijtbak. Deze foto’s kwamen van Dhr. Karl Wilhem Baum uit Breitnau Duitslandsplijtbak 5splijtbak 6foto 1 splijtbak

Een splijtbak wordt door middel van hydrauliek uit elkaar gedrukt waarbij de beide romphelften aan de bovenzijde scharnieren. Zie het mechanisme op bijgaande foto.

Nou kat in het bakkie dacht ik, dat is een makkie om te bouwen. maar ik kwam bedrogen uit. Om twee redenen. Ten eerste een splijtbak bestaat uit twee boot helften. Zo op het oog zeer eenvoudig alleen kop en staart zijn gebogen lijnen en de rest van de boot is geheel rechtlijnig. Maar je moet er twee van maken en in spiegelbeeld. Ik begon met het maken van de grove rompvorm met behulp van een blauwe kunststof piepschuim genoemd maar dan vele malen harder als de witte vorm die wij normaal kennen. Deze blauwe vorm wordt in de bouw gebruikt en is te koop bij de OBI in Duitsland.

Ik had ooit eens een piepschuimsnijder gemaakt voor het snijden van dit materiaal. En ik heb deze snijder ook gebruikt voor het snijden van de platen die ik nodig had. Tot dusver ging alles goed. Ook de voor en achterkant snijden ging uitstekend vooral door de eenvoudige vormen met enkele rondingen. Daarna moesten de diverse delen aan elkaar gelijmt worden en de laatste rondingen werden met schuurpapier in vorm gebracht. Op het dek aan de lange zijden bracht ik met polystyreen de railingen aan.Onder de lange zijden werden buizen ingebracht om met de bedrading aan beide zijden van de einden uit te komen.

De tijd is aangekomen om de romp te gaan verstevigen hiervoor gebruikte ik epoxy dat ik bij een van onze leden geschonken kreeg. Maar hier ging het falikant mis. De epoxy deed niet wat hij moest doen verharden. Hij bleef erg plakkerig zo erg dat ik het opgaf.

piepschuim rompdelende railing langs de bak waar de zand in moet komenepoxy wandeind

Einde project !!!! of toch niet.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.