Dek van tranenplaat

 

 

Het dek heeft een tranenplaat profiel. Om het gehele dek te voorzien van tranenplaat, dienen er drie tranenplaten van abs plaatmateriaal gekocht te worden om het oppervlak te bedekken en nog een plaat met een ander profiel voor de klep. Dat wordt een dure liefhebberij. De kosten bedragen circa Euro 10/stuk.  Omdat er vier leden zijn die de Kobus gaan bouwen, was de keuze snel gemaakt om deze zelf te gaan vermenigvuldigen. Dat betekent van een abs plaat een negatief maken en dan het aantal benodigde afdrukken vervaardigen. Deze werkzaamheden werden door collega clublid Henk Muijsers ter hand genomen. De plaat werd op een stevige vlakke onderplaat gelegd en ingestreken met lossingsmiddel. Daarna werd een laag gelcoat en vervolgens een laag glasvezelmat aangebracht. Daarop weer een vlakke plaat die d.m.v. over het gehele oppervlak aangebrachte lijmtangen, gelijkmatig werd aangedrukt. Na de droogtijd werd het geheel omgedraaid en de abc plaat verwijderd (foto links boven). Het verkregen negatief is vervolgens van lossingsmiddel voorzien. Na droging kan een laag gelcoat (foto midden boven)  en een laag glasvezelmat worden aangebracht. (foto rechts boven). Op deze massa werd een vlakke plaat voorzien van lossingsmiddel aangebracht en ook weer d.m.v. lijmtangen vlak aangedrukt (foto links onder). Na droging de vlakke plaat verwijderd en het positief uit de mal verwijderd (foto’s links onder midden en rechts). Dit proces kan naar believen een aantal keren herhaald worden.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.