Emmerladder (gegoten)

       
       
       

Foto’s v.l.n.r;

Bovenste rij; de vormkast, het aanbrengen van modelzand, kast gereed voor aanbrengen vormzand en zicht op boven en onderkast na verwijderen van het model.

Middelste rij;  onderkast met kern, vorm is gereed om te gieten, het gieten van de vorm, de onder en bovenkast opengelegd na het stollen.

Onderste rij; aanzicht op binnenzijde bovenkast, het gietstuk met gietsysteem, de binnenzijde zonder kern, de buitenzijde zonder gietsysteem. 

Na het maken van de kern kon gestart worden met het maken van de emmerladder uit aluminium. Dit proces bestaat uit het maken van de vorm, het gieten, uitbreken en het verwijderen van het gietsysteem. Het model is uit twee delen opgebouwd, waardoor het zich gemakkelijk laat vormen. Om te beginnen wordt een helft van het model op een vlakke ondergrond gelegd en er wordt een vormkast omheen gezet. Vervolgens wordt er een laag modelzand aangebracht op het oppervlak van het model, waarna de gehele kast gevuld wordt met vormzand. Het geheel wordt vervolgens verdicht d.m.v. aandrukken en stampen. De onderkast is dan gereed. Na het draaien van de onderkast wordt er een vormkast geplaatst (de bovenkast) op de onderkast. De twee helften worden d.m.v. geleidingspennen gecentreerd. Vervolgens herhalen zich de handelingen die ook bij de onderkast hebben plaatsgevonden. Zodra de twee helften klaar zijn, worden ze van elkaar gehaald en kan het model uit de onderkast en bovenkast verwijderd worden. In de uitsparing die dan ontstaat, kan in de onderkast de kern worden gelegd. In de bovenkast wordt de trechteropening aangebracht waardoor later het vloeibare aluminium naar binnen wordt gegoten. Na dit gedaan te hebben, worden de beide helften weer op elkaar gezet. Om te voorkomen dat tijdens het gieten het aluminium tussen de onderkast en bovenkast door kan ontsnappen, worden de vormkasthelften d.m.v. lijmtangen aan elkaar geklemd. De vorm is nu gietgereed. Als aluminiumsoort is gekozen voor AlSi7Mg legering. Dit is een legering met een goede corrosiebestendigheid. Er werd een giettemperatuur van 780 Graden celsius aangehouden i.v.m. de wanddikte van drie millimeter. Het gieten gaf geen problemen, dus afwachten tot het geheel gestold was en kon worden uitgebroken. Ca. anderhalf uur later was het zover. Het bleek allemaal in een keer goed te zijn gegaan. Het gietstuk was helemaal vol en vertoonde geen gietgebreken. Na het vormzand verwijderd te hebben aan de buitenkant en het kernzand uit de binnenzijde, kon het gietsysteem verwijderd worden. Nu  kan begonnen worden met het afwerken van de aluminium emmerladder.   

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.