Emmerladder (kern)

     
 Aanmaak kern  Kern ongecoat  Kern gecoat 

Vandaag de kernbak meegenomen naar het werk om er een kern van te maken. Een kern bestaat uit een mengsel van zand en bindmiddelen. Het gebruikte zand (genaamd coldbox zand), bestaat uit een mengsel van zilverzand, hars en een activator. Dit wordt gemengd tot een homogeen mengsel. Vervolgens wordt met dit zand de kernbak gevuld. In dit geval handmatig vullen en aanstampen. Daarna wordt het geheel begast. Dit gas brengt een reactie teweeg tussen hars en activator. Hierdoor verglaasd het geheel en wordt hard. Na het uitharden kan de kern uit de kernbak worden genomen en het proces kan, indien gewenst, weer herhaald worden. Vervolgens wordt de kern van deelnaad bramen ontdaan. Om het gietoppervlak, daar waar de kern in aanraking komt met vloeibaar aluminium, te verbeteren wordt de kern gedompeld in een coating. Na droging is de kern gereed voor gebruik. 

De eerste poging mislukte omdat de kern niet voldoende werd begast waardoor deze niet hard werd. Bij de tweede poging ging het wel goed. Door iets meer gas te gebruiken werd de kern wel hard. Na het uitnemen van de kern en het verwijderen van de deelnaadbraam, moesten nog de 15 ruggen verwijderd worden. Deze gingen er moeilijker uit dan gedacht. Na ca. een uur voorzichtig kloppen en wrikken waren ze er allemaal uit en de kern was nog heel. Als laatste handeling de kern gecoat.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.