Vier en zeskant assen voor aandrijving emmerketting

Ongemonteerd De zeskant as De vierkant as

Om de emmers voort te bewegen over de emmerladder, is aan de boven en onderzijde van de emmerladder een as aangebracht. In geval van de Friesland is de as boven in de speciebok vierkant en aan de onderzijde zeskant.  De beide assen zijn nooit gelijkhoekig. Door het verschil in het aantal hoeken kiepen emmers op de uiteinde niet gelijktijdig. Hierdoor blijft de emmerketting op spanning en loopt soepel. De vierkant as in de speciebok zorgt ervoor dat de emmer met een klap omkiept, waardoor de emmer beter het gebaggerde materiaal kwijtraakt. Als materiaal voor de beide assen gekozen voor ijzer. Dit materiaal is niet al te duur en bijna altijd te verkrijgen in de juiste maten. Alleen de maat voor het zeskant was moeilijk te vinden. Maar een van de leden van de club had van mijn zoektocht vernomen en eens rondom zich heen gekeken. En jawel, hij kwam aan met een stuk materiaal van de juiste maat en lang genoeg om de zeskant uit te halen. Op de foto linksboven liggen de delen gereed voor montage. Om de delen te kunnen monteren heb ik twee soldeermallen gemaakt. Daarna de delen in de juiste positie op elkaar gezet en het geheel aan elkaar gesoldeerd. Na het nodige vijl en poetswerk waren  ze gereed voor inbouw.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.