De emmers (2)

   
 Boormallen  Met sloffen  Zonder sloffen  Allemaal met sloffen

Om de emmers over de wielen van de emmerladder te laten lopen, is het nodig dat de onderzijde van de emmer voorzien wordt van een soort strip of slof. De schakels en de emmers vormen immers samen de ketting die over de emmerladder loopt. Bij het aanmaken van de emmers heb ik deze sloffen weg gelaten. Hierdoor is het gietmodel van de emmer gemakkelijker te vormen. Gevolg is wel dat naderhand de sloffen moeten worden aangebracht. Gekozen voor messing strippen, die d.m.v pennen tijdens het lijmen op zijn plaats gehouden worden. Dit betekent 76 strippen maken met hierin twee gaten van rond 1 mm. Verder moeten in iedere emmer vier gaten van rond 1 mm geboord worden. Omdat dit erg nauwkeurig dient te gebeuren, heb ik bij een bevriend gereedschapsmaker twee boormallen laten maken. Na in totaal 304 gaten geboord en ontbraamd te hebben, kon begonnen worden met het montagewerk. Als geleidingspennen heb ik messing draad van 1 mm gebruikt. Dit laat zich gemakkelijk op lengte maken en naderhand ook op de juiste hoogte afwerken. Na alles goed ontvet te hebben, heb ik eerst de emmers voorzien van vier pennen en deze met secondenlijm vastgezet. Vervolgens de strippen onder de emmers gelijmd met twee componenten epoxyhars. Na twee weken zagen, boren, vijlen, lijmen en afwerken waren de emmers gereed.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.