Ladder van opbouw naar bovenzijde speciebok

De ladder naar de bovenzijde van de speciebok op het achterdek is in werkelijkheid al een iel geval. Om dit op schaal te maken dien je vooraf goed te bekijken hoe je te werk moet gaan. Ben maar begonnen om de ladder en leuning eerst op schaal uit te tekenen. Het bleek nog ieler dan dat ik gedacht had. Na alles op een rij gezet te hebben, was in mij ogen de enigste mogelijkheid uit te gaan van een hoekprofiel. Dit geeft tijdens het solderen stabiliteit en enige vormvastheid. Na de keuze gemaakt te hebben, begonnen met een soldeermal aan te maken. Hiervoor heb ik een oude gordijnenrail gebruikt en deze aan elkaar gekoppeld. Hierdoor ontstond de mogelijkheid het geheel te justeren m.b.v. klemmen. Tussen de rail en de trap een strip multiplex geplaatst en daarop afgetekend waar de treden moesten komen. Na zowel de hoekprofielen en de treden van de trap op maat te hebben gemaakt, begonnen met het geheel aan elkaar te solderen. Dit lukte vrij aardig. Na alle overtollige soldeertin te hebben verwijderd, heb ik de figuurzaag gepakt en de zijkanten van het hoekprofiel verwijderd en afgewerkt. Nu nog de  leuning. Ook hiervoor heb ik op basis van de soldeermal voor de trap ook een soldeermal aangemaakt. Op deze manier was het vrij gemakkelijk te doen. Na alles te hebben afgewerkt en opgepoetst is er weer een onderdeel gereed.
Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.