Afdekking bovenzijde speciebok

afbeelding-238 afbeelding-239 afbeelding-240
afbeelding-241 afbeelding-244 afbeelding-246

De bovenzijde van de speciebok is afgedekt door een tweedelig houten latwerk. Dit kan d.m.v. scharnieren opengeklapt worden waardoor het onderliggende gedeelte goed bereikbaar is voor onderhoud. Omdat een baggermolen vaak een waterspel is, heb ik gekozen voor watervast multiplex van 2 mm dik. Hiervan heb ik de latjes gemaakt en deze verlijmd op dwarslatjes. Na het geheel pas te hebben gemaakt in de opening ben ik eerst begonnen met het aanmaken van de vier scharnierpunten. Gekozen bij de scharnieren op de houten vlonder voor plaatmateriaal van 0.5. mm dik. Op het uiteinde van deze plaat heb ik een afgeplatte holle messing pijp op de plaat gesoldeerd. De scharnierpunten op de speciebok zijn gemaakt van messing hoekprofiel. Omdat het geheel nog afgewerkt moet worden en van de juiste kleur lak worden voorzien, heb ik de vlonder nog niet gedeeld. Dit kan het beste gebeuren na het afwerken. Door eerst de scharnieren op de vlonder vast te maken, kan ik door de vergrendeling uit de scharnierpunten te halen de vlonder verwijderen en doorzagen. Door deze manier van werken hoeft er niet gepast en gemeten te worden en zitten de schanier altijd op de juiste plaats.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.