Amsterdammertje de Gar

 gar1

In juli 2009 hebben we als modelbotenclub Aegir deelgenomen aan de scheepsvaartdagen in Maasbracht. Hier trof ik mevrouw Uitzetter. Het bleek dat zij samen met haar man in het bezit is, volgens haar zeggen, van de laatste nog in actieve dienst zijnde Amsterdammer de Gar. Zij vroeg of wij deze na wilden bouwen en wat zoiets zou kosten. Het gesprek verliep zo enthousiast dat ik, samen met een collega clublid Hans Perfors, met haar meegelopen zijn naar de Gar die tijdens deze dagen in de haven lag. Na wat foto’s gemaakt te hebben, werd er afgesproken dat zij ons tekeningen zou toesturen. Deze hebben we gekregen maar waren niet compleet. Na contact met haar bleek de Gar vanaf 1 september 2009 ca. twee weken op de helling te liggen van de werf Vooruit in Zaandam. Hier ben ik met samen met de clubleden Hans Perfors en Henk Muijsers op 4 september 2009 naar toe gegaan. Daar meer dan 500 foto’s gemaakt. Voorlopig was dit genoeg materiaal om te gaan bekijken hoe de bouw aangepakt zou moeten worden en op welke schaal. Begin oktober zijn we gestart met het aanmaken van romp en dek (schaal 1:20) met als doel hier later negatieven van te maken. Vanuit de negatieven kunnen dan rompen en dekken worden gemaakt. Begin december waren de negatieven gereed. Inmiddels nemen 15 leden deel aan dit project. Voor de liefhebbers hierbij de gebruikte materialen die toegepast zijn bij aanmaak van het negatief. Als oppervlaktehars is de OH 4/SR epoxy hars van Ebalta toegepast. De hars die gebruikt is als laag tussen de oppervlaktehars en lamineerpasta is de Epoxy EP 12N hars, ook van Ebalta. Deze hars wordt gebruikt als een soort verbindingshars tussen de oppervlaktehars en de lamineerpasta. De toegepaste lamineerpasta  is de PS 02/BRI, ook van Ebalta. (de opbouw van de negatieven kun je terug vinden onder projecten, Clubproject Amsterdammertje)

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.