zuigers en cilinders

Hallo leden en andere belangstellenden,

Hier het vervolg van de bouw van een stoommachine door Ton Driessen:

Krukas:

Volgens de beschrijving zou het volgende deel de krukas zijn. Om deze te maken adviseren ze het gebruik van een nieuwe boor om de gaten te maken. In het verleden heb ik nogal slechte ervaringen gehad met het maken van nauwkeurige gaten op die manier. Mijn voorkeur gaat uit naar het ruimen van het gat. Handruimers zijn nauwelijks duurder dan goede boren dus daar hoeven we het ook niet voor te laten. Machineruimers zijn wel duurder door de kortere slag, maar die hebben we niet nodig. Helaas ligt er op dit moment nog geen 4 mm ruimer bij mijn gereedschap, dus eerst maar iets anders maken.

Cilinders:

Voor de cilinders wordt een messing buis geadviseerd. Deze is echter niet makkelijk te vinden in de vereiste nauwkeurigheid. René (een van onze leden) had het idee om het gat met een ruimer te maken en het geheel uit een massief blokje messing. Aangezien ik wel een 8 mm ruimer heb en messing blokmateriaal heb ik dat dus geprobeerd. In totaal heb ik zes cilinders moeten maken om 4 goede over te houden. Bij eentje brak me het 1 mm boortje. Bij de ander had ik het gat voor de zuiger met 7,5 mm voorgeboord. Het bleek echter dat het gat na het ruimen net wat te groot was. Die zuiger heb ik in eerste instantie wel afgemaakt maar het resultaat was geen plop zoals de beschrijving zo mooi eist. Bij het maken uit een massief blok komen er een paar zaken kijken die afwijken:

* Uitgangsblok heeft de afmetingen 26 x 14 x 10 mm.

* Evenwijdigheid van zuiger boring ten opzichte van zijkant (spiegelkant) komt nauwkeurig. In dien dit gat met de kolomboormachine gemaakt wordt kan het blokje het beste uitgericht worden door eerst een as in de boorkop te plaatsen en daar het messing blokje tegen aan te schuiven.

* Het gat van 3 mm voor de draaias mag niet doorgeboord worden. 4 mm diep boren is genoeg.

* Voor het positioneren van de draaias missen we nu de mal. mal-zuigerIk heb dat opgelost om een 10 mm blokje (in feite een mislukte zuiger) te gebruiken voor het positioneren. Het 3 mm gat heb ik daarvoor door het blok heen geboord. Daarna de draaias in de goede cilinder gesoldeerd en toen het tin nog vloeibaar was de mal over de as geschoven zodat de vlakken op elkaar komen te liggen (zie foto).

Het solderen van de deksel kan het beste voor het solderen van de draaias gebeuren. Door dit apart te doen kan de cilinder op het plaatje geplaatst worden. Solderen is dan gemakkelijk. Daarna de cilinder inklemmen en door plaatselijk te verhitten (voor het solderen van de draaias) blijft de deksel prima op zijn plaats.

Zuigers:

Hier ben ik alleen afgeweken van het gebruikte materiaal. cilinderszuigersGer (ook een clublid) heeft RVS 304 ter beschikking gesteld. Roesten zal dit in ieder geval niet, maar of de lager eigenschappen goed genoeg zijn weet ik eigenlijk niet. Niet alle RVS soorten laten zich gebruiken voor lageringen. Het bewerken van RVS is in ieder geval een stuk lastiger. Het laat zich niet zo makkelijk verspanen. Of het lukt om met alleen de kolomboormachine en vijlen hier goede zuigers van te maken dat laat ik graag aan iemand anders over om te proberen. Bij mij is in ieder geval de gemechaniseerde vijl ingezet (freesbank).

Doordat ik geen buis gebruikt heb moet ik het blokje rond vijlen aan de bovenkant. Ik heb dit gedaan maar de afwerking kan een stuk beter. Ik wil daarmee echter wachten totdat het geheel een keer gelopen heeft. Krasjes zijn in deze fase bijna niet te voorkomen.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.