De ketel

Hallo leden en andere belangstellenden,

Hier een vervolg op de bouw van een stoommachine voor ons nieuwe project door Ton Driessen:

 Ger (een van onze clubleden die ook een stoommachine gaat bouwen) heeft passende pijp, twee eindkappen en uitgegloeide pijp op de kop kunnen tikken. De wanddikte is iets meer maar dat nemen we op de koop toe. De pijp voor de ketel zelf hebben we met een pijpensnijder op maat gemaakt. Dat bleek nauwkeurig genoeg. Dus geen moeilijk aftekenen met een vel en daarna op maat vijlen. De einkappen heb ik ingekort. Door deze eindkappen krijgt de ketel wel platte deksels in plaats van bolle. Daar zie je later echter niets van.

Voor de waterpijpen heb ik geen mal gemaakt. De pijp was zo zacht dat aanleggen op een stuk rondmateriaal van de goede diameter, dat voorzichtig inspannen in de bankschroef en daarna rustig buigen een prima resultaat gaf. Volgens de beschrijving moeten de pijpen een paar mm langer gemaakt worden dan de tekening. Ik heb twee mm aangehouden. Toen alles paste heb ik ze iets ingekort. Ik vond ze te ver doorsteken. Twee mm langer is dus een prima maat om mee te beginnen. Later iets eraf halen kan altijd namelijk, iets erbij dan heb je pech gehad en kun je opnieuw beginnen.

De eerste keer dat je de waterpijpen op de ketel houdt ketel1(waarin de gaten volgens de beschrijving zijn geboord) schrik je. Het lijkt nooit te kunnen passen. Het schuine deel steekt nogal voorbij het gat. Geen paniek, gewoon beginnen met vijlen. Bij mij bleek na het vijlen alles prima te passen.

Door de vlakke deksel moet er meer ( ca 10 mm) draad gesneden worden op de doorgaande stang. Het draadeind steekt nu nogal ver uit maar dat hebben we nodig om later het huis vast te zetten. Niet inkorten dus op dit moment.

De aansluitnippels heb ik nog niet dus de ketel wordt aan de kant gelegd.

Wordt vervolgd.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.