Roer, Roerhak, deksel opstand en Beting:

Hallo leden en andere belangstellenden,

Roer:

De bouw van het roer. Ikzelf heb ervoor gekozen om het roer te maken op basis van een messing buis van 4mm deze is voorzien van twee epoxy platen die voorzien zijn van een laagje koper. Ze zijn aan de buis gesoldeerd. Aan boven en onderzijde van het roer is een smalle strook abs geplakt. De roeras is dmv. een rvs stang doorgestoken tot boven op het dek. De aansturing gebeurd in afwijking van het origineel onder dek. Bij het origineel gebeurd de aansturing boven op het dek. Hierover later meer.

Roerhak:

De onderzijde van de roeras wordt in een messingbuisje gevat. Dat wederom aan een hakje vast zit dat om de onderkant van de romp vast zit geschroefd. Dit is gemaakt van resten messing en koper die na het in de vorm vijlen aan elkaar zijn gesoldeerd. Door middel van schroeven is de hak aan de romp gemonteerd. De schroeven geven je de mogelijkheid om het altijd nog eens uit elkaar te kunnen halen. Je weet het tenslotte maar nooit. Verder is van de schroef het kopje afgeslepen en hiervoor in de plaats is een moer gemonteerd. Dit om schaal getrouw te blijven.

Deksel opstand:

Op de opstand op dek direct achter de beting is een dekseltje gemaakt door Henk Muijsers van 2 tranenplaat. Dit geeft het dek gelijk een kittig uitzien. Later komen hier nog de scharnieren en sluitingen aan.

Beting:

Ook de beting is al gemaakt. Eerst heb ik er een tekening van gemaakt en daarna ben ik met het echte werk begonnen. De beting is gemaakt van messing buis 8 mm. De horizontale buis is ingevijld. Er zijn twee staanders die door het dek steken en onderin de romp in twee gaten in het brede spant verankerd worden. Verder is de trekhaaktafel ( hier zal ook wel een betere benaming zijn) met twee driehoeken aan de buizen gesoldeerd.  Ook zitten er twee driehoeken aan de staanders gesoldeerd om op het dek steun te vinden. Verder zitten er een vlaggestokhouder, een ketting om de deksel (van de opstand) open te houden, een gesloten buisje waarvan we de noodzaak nu nog niet weten en een U-stukje om de trekhaak aan te monteren. De gebruikte materialen zijn dun epoxy/ koper plaat. En verder messing buis en strip. Door Henk is er een trekhaak gemaakt met echte trekveer erin. Hiervoor heeft Henk Muijsers zijn uiterste best gedaan.  De veer is gemaakt van een gedeelte van de veer van een snoeischaar.  Het ziet er allemaal heel natuurgetrouw uit. Nu moeten we alleen de haak zelf nog maken, maar hier is eerst een bezoek aan de GAR voor nodig.


Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.