Afwerking emmergoot (1)

afbeelding-351 afbeelding-352 afbeelding-353 afbeelding-356

De emmerladdergoot is het laatste grotere onderdeel dat nog afgemaakt dien te worden. Dit betekent het plaatsen van diverse nokken, zijbeplating en de wielen met assen waar de emmers over gaan lopen. Ben maar begonnen met de kleinste onderdelen. Deze bevinden zich aan het uiteinde van de ladder. Het betreft aan iedere zijde; een bevestigingsplaat, twee haken en vier afdekplaten in twee verschillende uitvoeringen. De bevestingsplaten stellen weinig voor en heb ik van aluminium plaatmateriaal gemaakt, ingelaten in de goot en daarna verlijmd om te voorkomen dat ze door trillingen ervan af vallen. De haken bestaan uit twee delen. Een gebogen strip van metaal waar vanuit de ronde zijde met de figuurzaag een sleuf is ingezaagd. In deze verkregen opening een stukje plaat ingelaten. Na het geheel aan elkaar te hebben gesoldeerd, heb ik dat middels vijlen vorm gegeven. De afdekplaten waren iets meer werk. De helft van de afdekplaten is alleen wat meet en buigwerk. De andere helft bestaat uit twee stukken. Het bovendeel en het zijdeel. Het bovendeel is gemaakt van messingplaat van 1 mm dik en de zijkanten van 0.5 mm metalen plaat. Na het geheel afgetekend, uitgezaagd en afgewerkt te hebben, konden de twee delen aan elkaar gesoldeerd worden. Maar de afdekkappen volgens de laatste uitvoering ga ik pas plaatsen na het aanbrengen van de beplating. Dan zitten ze bij het nodige boor, pas en meetwerk niet in de weg.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.