Voetveer Kobus

 

Voetveer Kobus ligt in de Maas ter hoogte van Blitterswijck. Hij pendelt tussen Blitterswijck en Wellerlooi. Dit zijn een tweetal kleine plaatsen in de buurt van Arcen (Limburg). Dit fiets-en voetveer is in de vaart sinds 2002 en wordt gerund door een aantal vrijwilligers in de vorm van een stichting. In tegenstelling tot de meeste reguliere veren in de Maas, is dit geen kettingveer maar een vrijvarend veer met een koplaadklep. Het veer is gebouwd door de firma Woudenberg uit Beneden-Leeuwen en is voorzien van een 94pk sterke Mercedes dieselmotor. Een van de leden van onze club komt hier nog wel eens en heeft hij het idee opgevat om dit voetveer op schaal na te bouwen. Het geheel kwam in een stroomversnelling toen ‘Kobus’ na 10 jaar trouwe dienst de helling op moest voor een grote beurt. Hij werd gestraald en opnieuw in de lak gezet. Het ideale moment om gewapend met fotocamera, potlood en papier hem te gaan opzoeken. De onderzijde was goed in beeld te brengen en ook de maten opnemen was geen probleem. Alleen de bovenzijde was helemaal ingepakt in de plastic. Het geheel was net gespoten. Net voor carnaval is hij op een dieplader gezet en verder afgewerkt. Dus weer naar Wanssum voor het tweede bezoek. Deze keer de overige maten gemeten en weer de nodige foto’s  gemaakt. Inmiddels 350 stuks. De bouw kan beginnen.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.