Hekjes en toegangpoortjes

294 296
297 301 298

Aan de voorzijde, achterzijde en tegen de zijkant van de kajuit zijn in totaal twee poortjes en twee hekjes aangebracht. Het hekje aan de achterzijde van het pont is aangebracht om op het verlaagde achterdek te komen en het hekje tegen de kajuit heeft als functie dat gebruikers van het pont niet via de zijkant van de kajuit op het achterdek kunnen komen. De twee toegangspoortjes van het pont aan de voorzijde zijn aangebracht voor de veiligheid. Tijdens het varen moeten deze gesloten zijn. De werkzaamheden voor het maken van de poortjes en hekjes zijn in beginsel gelijk. Alleen de afmetingen zijn onderling verschillend. Begonnen met het maken van de buigmallen. Hiermee kun je de buis aan de buitenzijde buigen en op maat maken. Daarna de twee horizontale buizen. Vervolgens komen de scharnieren en de sluitingen aan de beurt. De scharnieren aan de achterzijde en tegen de kajuit zijn een soort pomellen scharnieren. De scharnieren aan de twee toegangspoortjes zijn anders van vorm. Dit is nodig omdat die tegen een paal bevestigd zijn waardoor ze om het breedste punt van de paal heen moeten draaien. Vandaar dat ik ze ingelaten heb in de paal. Op deze manier kun je tijdens de montage zien of alles goed werkt en vervolgens kun je ze dan vastzetten in de juiste positie.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.