MPX versus XT60 stekers

We gebruikten in onze club veelal de groene 6 pens MPX steker om onze accu’s met de elektronica in onze boten te verbinden. Werkt prima nooit geen problemen mee. Maar sinds kort komen er steeds meer LiPo, LiFe en LiIon accu’s. Deze hebben veelal een XT60 steker. Deze kun je natuurlijk eraf knippen en dan de MPX steker er aan maken. Dit geeft een kans op kortsluiting. Om dit nu te voorkomen laat ik voortaan deze XT60 steker eraan zitten. Maar dan is er een probleem met plaatsing in de schepen waar nog een MPX steker in zit.
Om nu een geleidelijke overgang te maken naar de XT60 stekers heb ik het volgende gedaan.
Men neme een contra steker MPX en een tweetal 8 mm lange en drie mm ronde messing buisjes of stangetjes. Deze soldeer je tussen de drie pennetjes van de MPX steker. Vervolgens verbind je deze twee buisjes met de XT60 stekker. En na afkoeling een krimp sok erover en je hebt een hulp stekkertje voor gebruik van je oude accu aansluiting MPX naar je nieuwe aansluiting XT60.
Je kunt dit ook in omgekeerde volgorde doen dit om een MPX accu op een XT60 steker in je schip aan te sluiten.
Ter info nog enige foto’s van de uitvoering MPX accu zijde naar XT60 schipzijde.
DSC06715
DSC06716DSC06717DSC06718

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.