Vastmakerboot K.R.V.E 10

IMG_7622

Hans Perfors wil graag de K.R.V.E. 10 als model gaan maken. (K.R.V.E staat voor Koninklijke Roeiers Vereniging Eendracht) Het is een vastmakerboot was zijn opmerking. Wat maakt die vast vroeg ik. Hij haalt trossen op van de schepen brengt ze naar de bolders op de kade was zijn opmerking. Om het geheel nog ondoorzichtiger te maken, is de omschrijving vastmakerboot in de havens van Rotterdam, IJmuiden en Amsterdam ook nog verschillend. Men spreekt over roeiers, motorvlet, vletterlieden, de koperen ploeg , vastmakerboot en barkasroeier. Op de wal staan lijnmannen om de tros of lijn vast te maken aan de bolder. Maar een ding is duidelijk en dat doen ze allemaal, ze zorgen dat de schepen op de juiste manier afgemeerd worden aan de kades. Zaterdag 13 februari zijn Henk Muijsers, Hans Perfors samen met mij (John Engelen) naar de werf Merwelands Jachtbouw geweest in Rotterdam. Na wat mailtjes over en weer, waarmee wij de nodige informatie kregen, bleken er toch nog veel vragen over te blijven. Wil je een schaalmodel bouwen dan moet er uiteindelijk een kopie staan van het origineel. Hans had vooraf contact gezocht met de werf en een bezoek was geen probleem. Bij bovengenoemde werf lag een in aanbouw zijnde vastmakerboot, waarvan de romp zo goed als gereed was. Een ideale gelegenheid om foto’s te maken en de nodige maten te nemen. Na de foto’s en afmetingen te hebben bekeken, werd besloten het geheel te bouwen op schaal 1:20. Hij heeft mij gevraagd de houten romp te maken en Henk zal vervolgens het negatief en de uiteindelijke polyester rompen gaan maken.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.