Vastmakerboot K.R.V.E 10 Hans

Zoals John al eerder vertelde is dit een schip dat de trossen van de grote zeeschepen aan de wal brengt. De bemanning bestaat uit een tweetal mensen. Zij worden roeier en maker genoemd. De roeier bestuurt de boot en de maker zorgt voor het binnenhalen van de tros. Totaal mogen er zes personen op. Dit type boot is zo gebouwd dat ze onzinkbaar is door bepaalde voorzieningen. Dit ter bescherming van de mensen aan boord. En dat is wel nodig we hebben er een zien liggen bij de werf en die had behoorlijk knel gezeten. De trossen worden in tegenstelling wat je zou verwachten niet aan een haak aan boord vastgemaakt maar in een klem. Deze wordt hydraulisch bediend.
180px-Mooring_boat_with_container_shipIMG_5895
Ik ben op deze boot gekomen omdat wij als club wel een aantal Festmacherboote hebben als schaalmodel uit de Hamburgse haven maar geen Nederlandse vastmakerboten. Terwijl Rotterdam toch een van de grootste havens van de wereld heeft. Daar moeten we ons als Nederlandse club een beetje voor schamen.
En daar alleen al varen een dikke zestig vastmakerboten volgens de KRVE de Koninklijke Roeiers Vereniging Eendracht.
Het wordt een compact bootje van 525 mm lang en … breed en met een diepgang van .. mm.
John maakt het via een houten positief een negatief. Hieruit zal Henk weer een positief van maken. Dit zal van polyester zijn.
Aan mij dan om er een aandrijving besturing en dek en kajuit op te zetten.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.