Aanmaak model en kernbak van de emmerladdergoot

 Kernbak met ruggen  Complete kernbak  Compleet model  Bovenaanzicht kernbak

Net als zo vele dingen bij een baggermolen, dient alles wat er aan en opgebouwd zit vooral sterk en robuust te zijn. Zo ook de goot waar de emmers over lopen. Na de foto’s nog eens goed bekeken te hebben, bleken er toch nog de nodige details aan te zitten. Een aantal kun je meenemen een aantal ook niet. Om het sterk te maken zou de goot uit ijzer plaatwerk moeten bestaan, maar dan moet ik gereedschap hebben om te buigen en te walsen en er zou gelast of anderszinds moesten de delen aan elkaar gemaakt worden. De wanddikte liet ook niet veel ruimte tot gebruik van andere materialen. Na een aantal keren het geheel tegen het licht te hebben gehouden, bleek voor mijn doen de goot moeilijker te maken dan de emmers. Dan maar gekeken of het gieten in aluminium dit probleem kon oplossen. Ook hier dient dan een model en een kernbak te worden aangemaakt. Wat het extra moeilijk maakte was de lengte van de goot (totaal ca. 600 mm lang) Dus toch maar weer aan het tekenen geslagen om te achterhalen waar eventueel de problemen lagen. Deze lagen meer in de lengte en de juiste verdeling van de nokken waar de wielen in gelagerd moeten worden dan de wanddikte. Uitgaande van een wanddikte van 2.5 mm en niet te koud gieten zou dit probleem moeten kunnen oplossen. Toch heb ik uiteindelijk gekozen om maar te gaan gieten.  Na het nodige basismateriaal te hebben gekocht, begonnen met aanmaak van het model. Na gereedstelling model op dezelfde wijze de kernbak aangemaakt. Over de gehele lengte van de goot zitten 15 dwarsruggen.  Omdat kunststof of hout als gebruikelijk materiaal te zwak zijn, heb ik een aluminum T profiel gekocht en dit aangepast en hier 15 ruggen uitgehaald. Tot zover is alles vlot verlopen. Nu nog het gieten.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.