Krukas

Hallo leden en andere belangstellenden, hier het vervolg op de bouw van een stoommachine door Ton Driessen.

Krukas.

Op de foto zien jullie er twee. Eentje goed en eentje die de vuilnisbak in kan. Het waarom komt verderop aan bod.

De bouw van de krukas was uitgesteld omdat bij mijn gereedschap geen vier mm ruimer aanwezig was. Een nauwkeurig gat maken met een boor lukt mij niet. De ruimer is gearriveerd dus kon ik aan de slag. Buiten het maken van de gaten met de ruimer in plaats van met een boor  heb ik de bouwbeschrijving gevolgd. Er zijn echter een paar zaken die meer attentie nodig hebben dan in eerste instantie lijkt.

Aftekenen van de gaten:

Ik heb de gaten afgetekend volgens de tekening. krukasDus met een steek van zesmm. Daarna de gaten netjes geboord en geruimd. Bij het opmeten volgens de beschrijving had ik aan een zijde 10,1 mm  en de andere zijde 9,95 mm. Eigenlijk een prima resultaat maar volgens de beschrijving  niet bruikbaar. De maximale maat wordt daar gesteld op 10 mm. Waarom is mij eigenlijk nog steeds niet duidelijk, bij een maat net boven de 10 mm is er volgens mij ook nog voldoende ruimte. Toch heb ik een nieuwe set gemaakt. Ik heb daarbij echter de steek afstand aangepast zodat de maat zeker tussen de 9,5 en de 10 mm komt te liggen. Ik heb daarom het onderste gat op 4,1 mm van onderen afgetekend en het bovenste op 15,9 mm. Met een hoogteschuifmaat is dat gelukkig een koud kunstje. De hartafstand is dan geen 12 mm meer maar 11,8 mm (of 5,9 mm als je van hart naar hart telt) Gaten geboord en geruimd en ja hoor het resultaat is zoals gewenst.

Voorkomen verwisselen:

Bij de tweede set had ik een kras gemaakt aan een zijkant. Bij het aftekenen viel bij een de kras weg,  bij de andere bleef hij zichtbaar. Ik dacht dat moet genoeg zijn. Nee hoor, toch de krukas verkeerd in elkaar gesoldeerd. Bij de onderste van de twee krukassen kunnen jullie de fout zien Mijn advies: breng voldoende krassen aan zodat verwisselen voorkomen wordt. Bij de bovenste krukas heb ik een stuk een stuk beter gedaan.

Vlakke kanten:

Het was echter niet mijn enige fout met mijn eerste krukas. Ik was vergeten de vlakke kanten aan te brengen op de assen. Ik heb dat later proberen te herstellen. Doordat ik hem echter al verkeerd in elkaar had gezet (kwam ik pas laat achter bij proefdraaien in de draaibank) bleef het resultaat knudde.

De tweede krukas heb ik met het eerste blokje gebouwd. Dus met een volgens de beschrijving iets te grote hart afstand. Voorlopig laat ik dat even zo,  eens kijken of dat nog ergens een probleem gaat opleveren.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.