Onze eerste

Hallo leden en andere belangstellenden,

Na de bouw van een romp en dek door een bedrijf namen we het besluit om eerst maar eens zelf aan de slag te gaan. Tenslotte hadden we eerder al een reeks boten gemaakt. Denk aan ons aller voetbalbootje en de Urk152 de vissersboot. Maar dat deze boot van een geheel andere orde was dat wisten we toen nog niet we konden het hoogstens vermoeden.

Op dinsdag jl. togen Henk Muysers en Hans Perfors naar Polymat in Baarlo en kochten daar de gewenste materialen in.

De materialen in volgorde van gebruik:

lossingsmiddel dat is een soort was die op het negatief een soort huid vormt waardoor de polyester zich niet aan het negatief kan hechten. PVA ook dit is een vloeistof die als een soort tweede huid het negatief beschermt tegen de nog aan te brengen polyester materialen.  Dan gelcoat dit is een polyester hars die reeds is ingekleurd, in ons geval grijs. We kunnen hierdoor beter het resultaat beoordelen. Je ziet dan bv. luchtbellen veel beter zitten. Polyester naturel hars kleurloos deze gebruiken we om de polyester mat te impregneren, waardoor deze zijn stevigheid krijgt. Dan een soort plamuur, maar dan van polyester deze is om de randen te vullen in onze romp en dek. Voor de genoemde polyester producten hebben we een harder, MEK genoemd, als tweede component zodat de polyester een chemisch proces aangaat en verhard. Deze moet in een goede verhouding van 1,5 á 2 % vermengd worden met de diverse harsen. En last but not least de polyester mat die is gevormd van allemaal stukjes glasvezel die zijn samen gevormd tot een mat. Dan is er nog een veelvoud van andere materialen zoals kwasten, roerstokken, latex handschoenen, zacht doeken, schaar, plamuurmessen, stanley messen, glazen potten van diverse groottes, lijmtangen en weet ik wat nog meer.

Op bijgaande foto’s kunnen jullie een beetje het proces volgen en de resultaten zien. Eerst worden de lagen lossingmiddel aangebracht en na droging wordt dit met een zachte doek glad uitgepoetst. Dan volgt een laag PVA. Na droging hebben we een laag gelcoat aangebracht. Vervolgens weer gewacht, totdat de gelcoat bijna niet meer plakt. Hier komt een laag polyester hars overheen. En direct hierna wordt de eerste polyestermat in de hars gedrukt en met de borstel geheel voorzien van hars. Dan een tweede laag polyestermat. Wij hebben elke laag in twee delen aangebracht een voor beide romp zijden. De mat is met de hand uit elkaar gescheurd. De uiteinden van de mat, die door het scheuren zeer rafelig zijn, worden overlappend over elkaar gelegd. Hierdoor krijgt de mat een aaneengesloten struktuur. Ik moet nog vermelden dat de roeras en de buis voor de aandrijving voor het aanbrengen van de polyester gelcoat over de pennen in het negatief zijn geschoven. Ze bestaan uit messingbuis van 4 en 8 mm. En voor de hechting is de buitenzijde met grof schuurpapier ruw gemaakt voor een goede hechting. Beide buizen worden aan de binnenzijde tijdelijk gedicht, zodat er geen hars naar binnen komt.  Aan de bovenzijde romp en aan de rand van het dek wordt nog een rand van polyester plamuur aangebracht zodat naderhand de romp en dek goed op elkaar passen. De middag was ruim voorbij toen we klaar waren en het wachten kon beginnen op de uitharding van de polyester.

Bij ons eerste dek is de rand nog niet goed gelukt. We hebben voor ons tweede dek een paar aanpassingen bedacht waardoor we een betere rand kunnen vormen.

Al met al kunnen we zeggen dat onze eerste eigen romp goed geslaagd is. We moeten aan de rand voor het dek nog wat meer aandacht schenken. Maar ik ben er zeker van dat we dit probleem onder de knie krijgen in onze verdere produktie.

Op de foto’s kunnen jullie het een en ander in beeld zien wat hierboven verwoord is.

p1130116p1130119

p1130120p1130121

p1130122p1130123

p1130124p1130125

p1150128p1150129

p1150130p1150131

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.