Het dilemma

Hallo leden en andere belangstellenden,

Hier het vervolg van de bouw van een stoommachine en de bijbehorende boot door Ton Driessen:

Het dilemma:

De romp is gearriveerd. De grote vraag is nu, maak ik er een sloep van of een sleper. Bij een sleper heb je meer een schaalmodel. Bij een sloep zie je de stoommachine zijn werk doen en kom je overal makkelijk bij. Met de romp van de Amsterdammer kun je beide kanten op. Na wat puzzelen heb ik besloten om er een sloep van te maken. Zodra die beslissing genomen is komt de uitsparing van het dek aan de orde. Ik heb voor het volgende gekozen:

sloep-1

De reden hiervoor is dat ik aan de achterkant en aan de voorkant de vorm van het dek wil volgen.

De schroefas:

De schroefas die voor de Amsterdammer is uitgekozen is voor de sloep aan de lange kant. Ik heb de asbuis met 5 cm ingekort. De as zelfs met 7 cm. Misschien had het iets minder gemogen maar nu kan ik de stoommachine vrij ver achterin plaatsen en heb voldoende ruimte over voor de ketel. Ook aan de voorkant van de ketel heb ik dan voldoende ruimte.

sloep-2

De volgende stap wordt eindelijk het solderen van de ketel, maar dat in een volgende bericht.


Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.